FAQ Cloth Pad

Thursday, July 1, 2010
0 comments


1. Apa itu Cloth pad?
Cloth pad adalah tuala wanita yang dibuat daripada kain,dicipta untuk menyokong persekitaran alam sekitar yang lebih baik untuk masa hadapan . Seperti nenek moyang kita dahulu yang memakai kain batik,teknik itu kini dimodenkan dan lebih selesa.

2. Berapa lama satu pad kain boleh bertahan?
Satu cloth pad regular dapat bertahan antara 3-5 jam, pada hari-hari haid berat. Namun itu bergantung pada aliran haid individu. Tukar lebih kerap jika perlu untuk mengelakkan kebocoran.

3. Adakah ianya berbau?
Tuala wanita biasa sarat dengan bahan kimia berbahaya dan gel yang melepaskan wap kimia saat basah, cloth pad dibuat sepenuhnya dari kain yang ada ruang udara untuk bernafas. Anda pasti terkejut apabila mengetahui bahawa darah haid anda tidak berbau sama sekali!

4. Pad kain tak bocor?
Pad kain dilengkapi dengan lapisan penghalang air yang “breathable” di bahagian bawah pad untuk mencegah kebocoran. Walaupun tahan air, hambatan air ini akan bocor jika anda tidak menukar pad selama berjam-jam terutama pada hari-hari berat. Oleh kerana itu anda disyorkan untuk menukar kepada pad segar setiap 3 – 6 jam di siang hari haid berat anda, bergantung pada arus individu.

5. Pad kain tak tebal ke?
Pad kain sebenarnya adalah sangat nipis kerana ia hanya mengandungi kain. Berbeza sekali dengan tuala wanita biasa yang padat dengan bahan kimia dan gel, pad kain rasa jauh lebih selesa terutama pada kulit berbanding tuala wanita plastik.

6. Darah Haid tidak mengumpul bacteria jika menggunakan pad kain?
darah haid adalah steril dan tidak kotor. Darah mudah dicuci dari kain. Tuala wanita plastik sebenarnya tidak sihat kerana ia mencipta persekitaran yang lebih panas (dengan menjebak haba dan menghalang aliran udara) dan yang lebih cepat menggalakkan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan gatal dan ruam.

7. Bagaimana nak cuci cloth pad?
Mencuci pad kain adalah semudah mencuci seluar dalam anda.

Cuci dan bilas pad kain dengan air sehingga darah hilang. (anda juga boleh mencuci pad dengan garam/sabun/shampoo untuk menghilangkan kesan darah yang degil lebih cepat)
Lipat, katup dan simpan dalam bag kalis air / plastic ziplock (sekiranya anda diluar)
Rendam pad kain dalam baldi kecil bersama beberapa titisan cuka / baking soda / garam /shampoo jika kesan darah masih degil . Cucian tangan membolehkan pad kain tahan lebil lama. Cucian mesin juga boleh dilakukan dengan mencuci pad kain bersama seluar dalam. (cucian tangan adalah dengan menggosok pad sesama pad.( Fabric dengan fabric juga boleh dilalukan tetapi INGAT jangan berus pad anda.)
Nota : adalah lebih mudah mencuci pad kain yang telah basah berbanding pad kain yang dibiarkan kering berserta kesan warna perang di awal aliran haid. Oleh itu, tukar dengan kerap atau pakai pad kain warna gelap pada hari hari haid ringan anda.


Why Should I Use Cloth Pads?

Comfort – Cloth pads are comfortable to wear – no more "scrunching" when you walk or sweaty, moist areas!

Health – Reduce your exposure to hazardous chemicals (bleaches, formalhydes, dioxins) and fragrances. Disorders such as itchiness, rashes and thrush, whilst not cured by cloth pads, symptoms are substantially reduced. Cotton menstrual pad is good for menstrual pains, irritation and itching, as there is no FORMALDERHYDE, FLUORESCENT BLEACHING, GELATINE AND CHEMICALS in our pad which cause uterine disease like as 'a myoma of the uterus' and endometritis. The more you use the cloth pads, the more you feel it.



Environment - Based on the estimates used in price comparisons, a woman will use approximately 12,600 disposable menstrual products in her menstrual life. Each one of these pads contribute to the degradation of the planet, both through ingredients, the way in which it is made, and the way it is disposed.

Economical - Cloth pads last a long time (between 4 - 5 years or more depending on how you handle it). On average, women spend RM20 per month for disposable pads. That’s RM240.00 per year or RM1,200.00 every 5 years. You do the maths! Cloth pads can save you hundreds of ringgit – thousands over your menstrual years.



More care tips for cloth pads at http://clothpads.wikidot.com/washing

Reviews shared from our users:
http://secondtimeparenthood.blogspot.com/2010/06/stpm-review-on-mamapatch-cloth-pad.html

FAQ about cloth pads..
http://www.mamapatch.com/faq-about-cloth-pads/
Read more »

Myluvly Pad

Friday, June 25, 2010
0 comments

These pads have a certificate of non-flourescent and non-bleaching issued by KIATR (Korean Institute Apparel Testing and Research)
These pads consist of Super Soft Pure Cotton on top, 2 layers of 100% cotton absorbent material inside and a 100% printed cotton outer.
Easy to use Wrap Wings around panty gusset and fasten securely.
Super absorbent. These pads have 2 layers of cotton-material inside.
Leakproof - Dont't worry the pads also have water proof barrier (PUL) which prevent from leaking same as disposable pads.
Easy to care- just soak pads in cold water until residues dissappear and leave it with plenty of soap for 2-3 hours and wash it by hand or mashine.
Long lasting - The pads can last for 3-5 years!
Pre-wash the pads before using it for the first time.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NIGHT PAD

Bamboo Night pad RM34.00

Soya Night pad RM34.00


Cotton Night Pad RM29.00

The night Myluvlypad (waterproof layer)is exactly as it says - perfect for night use. Designed to keep your clothes and bed exactly as it should be! Night Pads are longer and wider to provide more coverage while you are sleeping. They can also be used as a post-partum pad or for heavier flows during the day. For better absorption force bamboo n soya pads are recomended.
Width 19cm x Length 33cm
Available colours : Yellow Rose,Blue Rose,Red Rose, Pink Small Rose (Soya), Blue Small Rose (Bamboo)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HEAVY PAD

Bamboo Heavy RM32.00

Soya Heavy RM32.00

Cotton Heavy RM25.00

The heavy Myluvlypad (waterproof layer) is designed for your heaviest days or times when you know there might be a while between changes (for example a long trip in the car). Also great for comfortable outdoor activity. For better absorption force, bamboo and soya pads are recomended.

Width 19cm x Length 29cm

Available Colours: Yellow Rose, Blue Rose, Red Rose,Pink Small Rose (Soya n cotton pads), Blue Small Rose (Bamboo n cotton pads), Brown Small Rose,Blue Small Rose

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

REGULAR PAD

Regular Bamboo Pad RM30.00

Regular Soya pad RM30.00

Regular Cotton Pad RM22.00

The regular Myluvlypads (waterproof layer) are ideal for most people most of the time. As the name suggests, they are used for your regular flow when pads can be changed at regular intervals. For better absorption force soya and bamboo pads are recomonded.
Width 19cm x Length 25cm


Available colours : Yellow Rose, Blue Rose,Red Rose , Pink Small Roses (Soya), Blue Small Roses (Bamboo)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

MINI PAD


RM19.00

Mini / Light Myluvlypads are a little longer than the liners and contain a waterproof layer. They are useful for when your flow has slowed down and can also be used as an everyday pad.
Width 18.5cm x Length 21cm

Available colours : Yellow rose,Red Rose, Blue Rose

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

PANTYLINER


RM 18.00

The liner is perfect for those days at the very end of your periods or for everyday use to keep your pants the way they were when you bought them! There is no waterproof layer in this product.

Width 18.5cm x Length 18cm
Available colours : Yellow rose, Blue rose, Red Rose



Why Should I Use Cloth Pads?

Comfort – Cloth pads are comfortable to wear – no more "scrunching" when you walk or sweaty, moist areas!

Health – Reduce your exposure to hazardous chemicals (bleaches, formalhydes, dioxins) and fragrances. Disorders such as itchiness, rashes and thrush, whilst not cured by cloth pads, symptoms are substantially reduced. Cotton menstrual pad is good for menstrual pains, irritation and itching, as there is no FORMALDERHYDE, FLUORESCENT BLEACHING, GELATINE AND CHEMICALS in our pad which cause uterine disease like as 'a myoma of the uterus' and endometritis. The more you use the cloth pads, the more you feel it.

Environment - Based on the estimates used in price comparisons, a woman will use approximately 12,600 disposable menstrual products in her menstrual life. Each one of these pads contribute to the degradation of the planet, both through ingredients, the way in which it is made, and the way it is disposed.

Economical - Cloth pads last a long time (between 4 - 5 years or more depending on how you handle it). On average, women spend RM20 per month for disposable pads. That’s RM240.00 per year or RM1,200.00 every 5 years. You do the maths! Cloth pads can save you hundreds of ringgit – thousands over your menstrual years.
Read more »

PRELOVED: BOTTLE WTH NIPPLE FOR SALE

Friday, March 26, 2010
0 comments
Ni adalah antara botol yg saya beli untuk train my asyraf minum susuibu dlm botol. tapi semua tak sesuai dan asyraf tak nk lansung minum dlm botol2 ni.. Hanya digunakan 1-3 kali.. LOOKS NEW.. bleh baca kisah nya di sini

MAM: UltiVent Anti-Colic Bottle (160ml) PINK with nipple (S)
Harga di pasaran RM33.50 HARGA QASEH RM25.00 (without box)


MAM: UltiVent Anti-Colic Bottle (160ml) BLUE with nipple (S)
Harga di pasaran RM33.50 HARGA QASEH RM25.00 (without box)



Tommee Tippee: Closer to Nature PP Bottle 5oz/150ml - BPA Free WITH Closer to Nature easi-vent teat (S)
Harga di pasaran RM29.90 HARGA QASEH RM20.00 (without box)


PIGEON WIDE-NECK BOTTLE 5oz/150ml with PERISTALTIC NIPPLE (S)
Harga di pasaran RM28.00 HARGA QASEH RM20.00 (without box)

NUK 2 silicone teats for wide-neck bottle
1 teats only used once n another never bean use..
Harga di pasaran RM22.90 HARGA QASEH RM17.00 (with pack cover)
Read more »

Publisiti Babywearing: in News.. Berita Harian

Tuesday, March 9, 2010
0 comments
Semalam ada publisiti pasal babywearing di News paper Berita Harian. bes sgt..


saya copy artikel ni drp Blog Aishah

Dakapan erat kunci keakraban si kecil dan ibu bapa

MELIHAT kelibat ibu moden menggendong bayi menggunakan sehelai kain yang diikat secara manual bagaikan fenomena baru di kalangan ibu bapa generasi moden. Ia mengingatkan kembali kepada teknik lama yang masih digunakan secara meluas di kawasan pedalaman.

Namun, kaedah menggendong bayi atau babywearing memberi banyak kelebihan sehingga mendorong lebih ramai wanita bekerjaya melakukannya.

Pegawai Perhubungan Awam Malaysian Babywearers, Adriana Thani, berkata kaedah babywearing atau mengendong bayi mempunyai banyak kelebihan antaranya kebaikan dari sudut fisiologi di mana bayi yang digendong terbukti tidur dengan lebih senang dan kurang kerap menangis.

"Pakar kanak-kanak juga menyarankan kaedah ini kepada bayi pramatang, juga bayi yang memerlukan perhatian khas kerana kajian mendapati bayi yang selalu disentuh serta dibelai menunjukkan tumbesaran lebih cepat dan lebih sihat.

"Selain itu, kaedah mengendong bayi juga dapat menguatkan keakraban antara si pemakai dan si bayi kerana apabila si bayi dibelai rapat pada badan ibu, bayi dapat membiasakan dirinya dengan pergerakan pemakai," katanya.

Kata Adriana, ibu bapa yang kerap mengendong bayi sedar akan kebolehan untuk mengenal pasti perilaku bayi mereka dengan lebih pantas selain dapat mengeratkan lagi komunikasi di antara ibu dan anak malah kehendak bayi dapat dipenuhi dengan lebih cepat.

Tambah ibu muda kepada dua cahaya mata itu, babywearing memberi peluang kepada pemakai untuk melakukan kerja lain seperti mengemas rumah, membeli barangan keperluan sambil mendakap bayi mereka.

Di Malaysia, ada pelbagai kelengkapan babywearing yang ada dalam pasaran adalah pouch, ring sling, mei tai, soft-structured carrier (SSC) dan wrap.

Setiap jenama yang wujud untuk jenis pengendong sesuai untuk kegunaan berdasarkan lingkungan berat dan usia tertentu. Justeru, pengguna disarankan membuat kajian terlebih dulu untuk mengetahui jenis dan jenama pengendong yang paling sesuai untuk kegunaannya.

"Sebenarnya, kebanyakan kaedah atau alat babywearing wujud ketika ini sesuai digunakan untuk bayi yang baru lahir mahupun kanak-kanak yang sudah besar, perbezaannya hanya terletak kepada kelainan posisi yang digunakan dalam penggunaan pengendong itu.

"Bayi baru lahir misalnya boleh dipakai dalam pouch atau dalam posisi cradle carry. Kanak-kanak berumur tiga tahun juga boleh dipakai dalam pouch, cuma dia lebih sesuai dipakai dalam posisi hip carry .

"Jadi, sekali lagi saya tekankan, seorang pemakai perlu membuat kajian tersendiri bagi mengetahui apakah jenis pengendong sesuai untuk dirinya dan bayi," jelasnya.

Melihatkan betapa mudahnya Adriana menggendong bayinya yang berusia setahun, mungkin ini adalah jawapannya kepada ibu bapa yang gemar membawa anak kecil mengembara atau ke kawasan sibuk.

Kata Adriana, babywearing dan kereta tolak bukan perkara berlawanan kerana kedua-duanya mempunyai kelebihan tersendiri dan wujud sebagai teknik keibubapaab yang saling melengkap.

"Bagaimanapun, kekurangan kereta tolak bayi adalah apabila ibu bapa aktif zaman sekarang perlu ke tempat yang tiada kemudahan penggunaan kerata tolak bayi, pusat beli-belah dan juga lapangan terbang yang sesak sehingga membataskan pergerakan," katanya.

Bagi ibu bapa yang berhasrat mencuba kaedah ini buat pertama kali, Adriana berkata, cara terbaik ialah memastikan kedudukan bayi yang baru lahir sangat penting bagi memastikan si kecil boleh bernafas dengan mudah.

"Pastikan dagu bayi tidak terkena dadanya kerana ia boleh menyebabkan ia sukar untuk bernafas. Selain daripada itu, pemakai harus memastikan bayi terletak dalam posisi duduk jika menggunakan tummy-to-tummy carry, hip carry atau back carry," katanya.

Panduan mudah untuk mengetahui sama ada kaedah yang digunakan betul adalah dengan memastikan bayi berada dalam kedudukan optimum iaitu punggungnya terletak lebih rendah dari lututnya.

"Ini menandakan bahawa bayi sudah terletak dengan selesa dan selamat dalam alat gendongannya, manakala untuk bayi yang lebih besar, si pemakai mesti peka terhadap alam sekitar.

"Pastikan tiada unsur merbahaya seperti barangan tajam atau panas di kawasan sekeliling di mana bayi boleh mencapainya dan apabila di kedai, pastikan bayi tidak terambil barangan tanpa membayar kerana tidak pasal-pasal ibu bapanya pula kena tanggung malu. Anda perlu berhati-hati kerana saya sudah pun melaluinya," katanya tersenyum.

Gambar ni diambil drp Aishah n FB cik leen. Aishah snap sendiri n leen scan dari Berita Harian sebab tiada dalam Berita Harian online.


ada juga demo pakai Mei Tai.. sonang jo..



Model dan jurucakap adalah Adriana Thani (very hot mama with kind heart..sila terjah blog beliau.. lots of tips n parenting skill) bersama 2nd son Afraz Alman.. both of them looks so cute n glam.. bleh tgk jugak di FB Jumpsac

so apa lg kalian pada siapa yg ada ank kecil yg mahu dikendong.. sila dptkan satu babywearing carrier..Jumpsac.. bleh order dari saya juga.. huhuhu..

Qaseh...
alin arman
Read more »
Powered by Blogger.
 

SAYA ...

My photo
Bonda kepada 3 orang putera dan seorang puteri. Full time working mom. The emcee and ghost writer. Breastfeeding, part time cloth diapering, babywearing and co-sleeping. Qaseh pada Alam, Qaseh pada Haiwan dan Qaseh pada Keamanan apalagi sesama manusia.. jom mendaftar sebagai Penderma Organ :)

My Personnal Blog

Daily Calendar

There was an error in this gadget

Followers

Malaysian Babywearers


 

© 2010 Qaseh Alam